Ivar Roban Križić na 180° - laboratory for innovative art u Sofiji

Kontrabasist i jazz autor Ivar Roban Križić, naš prvi doktorand iz slobodne improvizacije na Bečkom sveučilištu za glazbu, kao odabrani umjetnik kojeg je MBZ nominirao za potporu Fonda europskih festivala za umjetnike u usponu (EFFEA) sudjeluje na međunarodnom festivalu 180° - laboratory for innovative art u Sofiji.

Riječ je o festivalu koji se održava u tjednu između 21. i 28. srpnja ove godine, usredotočenom na inovativne pristupe u umjetnosti do kojih se dolazi kroz slobodnu improvizaciju unutar interdisciplinarnih umjetničkih timova iz raznih dijelova svijeta. Ivar Roban Križić sudjelovat će tako u festivalskom programu kao član prvog tima (Team 1) u kojem će tijekom tri dana u Sofiji raditi s još dvoje umjetnika te u konačnici nastupiti na koncertu u ponedjeljak, 24. srpnja. Uz to će voditi svojevrsni laboratorij improvizacije gdje će predstaviti svoje projekte i muzicirati sa skupinom probranih glazbenika na samom završetku festivala, 28. srpnja, usporedo s natjecanjem u kratkim nijemim videima - Videomotion 2023.

Roban Križić će u Sofiji, između ostaloga, predstaviti svoj projekt IRK Performing Reflection koji je dio njegova istraživanja na doktorskom studiju u Beču, a s njime je gostovao na ovogodišnjem Muzičkom biennalu Zagrebu, u Klubu Močvara. Bila je to svojevrsna „otvorena proba” za ono što će uslijediti na njegovim daljnjim gostovanjima na dvama partnerskim festivalima nove glazbe, elektronike i avangardnog jazza. Jedan se već dogodio, bio je to Ring ring festival 17.-21. svibnja u Beogradu,  a drugi je spomenuti ovomjesečni 180° - laboratory for innovative art u Sofiji. Prema riječima samog Križića, projekt Performing Reflection uključuje interakciju dviju disciplina: slobodne improvizacije i filozofije. Stoga se ansambl koji ga provodi sastoji od instrumentalnih i elektroakustičkih improvizatora te jednog improvizatorskog filozofa. Kroz suradnju glazbene i filozofske improvizacije projekt ima za cilj istražiti različita kognitivna stanja improvizatora i stvoriti raznolike okvire izvedbe koji u istom kontekstu omogućuju suživot glazbenih i misaonih improvizacijskih praksi. Izvedba konačno povezuje filozofska stajališta s elektroakustičkim krajolikom, s ciljem da u improvizaciju u konačnici uključi i publiku.

Festival u Sofiji okuplja europske i međunarodne umjetnike s područja suvremene klasične glazbe, elektroničke glazbe, plesa, vizualne umjetnosti, eksperimentalnog kazališta i arhitekture, s namjerom da potakne na raspravu, stvaranje ideja i eksperimentiranje u zajedničkom brainstormingu stručnjaka različitih medija. Od njih se traži da zavire iza vlastitih društvenih pozadina, umjetničkih i fizičkih granica te pruže svijetu neki novi pogled na slobodu stvaranja.