MBZ

Hrvatski glazbeni zavod - doniraj!

Zagreb je u jeku pandemije koronavirusa pogodio snažan potres koji je neminovno uništio centar našega glavnoga grada, a ujedno i brojne značajne kulturne građevine. Osim fizičkih zdanja, kultura je onemogućena u onom svojem najbolje aspektu, u izvedbi, u neposrednoj komunikaciji s publikom, u stvaranju prilika i susreta.


Pored brojnih oštećenja u koje spadaju i zgrade Hrvatskog društva skladatelja, ureda produkcije Muzičkog biennala Zagreb, zagrebačku kulturnu javnost najviše je pogodila vijest o oštećenju netom renoviranog Hrvatskog glazbenog zavoda. Kolijevka glazbenog života našeg grada nerijetko je bila i dom brojnim glazbenicima, skladateljima i projektima Muzičkoga biennala Zagreb.


Brojni glazbenici pozivaju na pomoć pri sanaciji zgrade Hrvatskog glazbenog zavoda, a pijanist i skladatelj Matej Meštrović javnost je pokušao senzibilizirati skladbom koju je posvetio upravo razrušenom HGZ-u. Također, HGZ je pokrenuo kampanju za vlastitu obnovu, a detalje možete pronaći na linku.


Prije pokretanja Muzičkog biennala Zagreb 1961. godine, upravo je HGZ bio predstavnik suvremenosti i inicijator moderniteta. U prostorima HGZ-a osnovana je i jugoslavenska sekcija Međunarodnog društva za suvremenu glazbu (ISCM) i to svega tri godine nakon pokretanja samog Međunarodnog društva (1922. godine). Iako je prošlost MBZ-a i HGZ-a duga, a njihovi odnosi brojni, još je važnije da postoje i brojni planovi za zajedničku budućnost.

Upravo u godini proslave 60. obljetnice festivala, Hrvatski glazbeni zavod je trebao postati festivalska centralna pozornica, dnevni boravak festivalske publike, ali i skladatelja i izvođača te headquarter produkcije, novinara i svih festivalskih gostiju.

Nadamo se da će tome tako i biti!